Det kan överraska många att den internationella arbetardagen tar sina rötter i det mycket antisocialistiska United States. För vissa kan det vara svårt att föreställa sig att den åtta timmar långa arbetsdagen inte fanns. Arbetarna fick utstå allt som fabriksägarna har beslutat var lönsamt. I vissa länder började arbetare stoppa produktionen under en eller några dagar i hopp om att deras regeringar skulle godkänna bättre arbetsförhållanden.
Den 1 maj 1886 organiserade omkring 200 000 människor över hela USA en strejk som var tänkt att ta några dagar. Den 3 maj blev demonstrationerna i vissa städer våldsamma med kulmen på Chicagos Haymarket Square den 4 maj och i Milwaukee den följande dagen, med dödsfall bland arbetare, poliser och oskyldiga åskådare. Dessa dagars händelser har sedan dess varit kända som Haymarket-affären. År 1889 antogs en resolution av American Federation of Labour att den 1 maj skulle fira den generalstrejken och dess offer.
Därefter, i många länder runt om i världen, har den 1 maj blivit en symbol för kampen mot kapitalismens grymhet och en möjlighet att marschera till stöd för arbetarnas och kvinnors rättigheter överallt. Utan de första arbetarna som organiserade strejker, skulle vi förmodligen nu för tiden inte ens ha helger eller fackföreningar.
I Sweden har den 1 maj varit helgdag sedan 1938. En del väljer att gå med i många demonstrationer som sker över hela landet, som vanligtvis har att göra med arbetsförhållanden och åtföljs av tal från vänsterpolitiker. För oss på Svadia är det en viktig dag då vi försöker stödja hantverkare och kvinnor i små och lokala företag, särskilt i Indien.