Winter’s shortest day

Vinterns kortaste dag

Sverige är känt för många intressanta traditioner och en av dem är att fira Sankta Lucia. Legenden talar om att föra ljus till årets längsta natt. Och även om den 13 december är en relativt kort dag är den inte den kortaste. All den förvirringen hände eftersom vår kalender har flyttats från den julianska till den gregorianska på 1700-talet. Av någon anledning har folk bestämt sig för att hålla
firandet på samma datum istället för att flytta det närmare julen. På så sätt kan det bli ett självständigt firande.


I Sverige har Luciakaraktären med största sannolikhet smält samman från två olika legender. En av dem var martyren från Syrakusa, Saint Lucy. Myten berättar om en ung flicka som svor oskuld och hjälpte de tidiga kristna att gömma sig från åtal. På natten levererade hon mat till dem i grottor där
de gömde sig. För att kunna bära mer satte hon ett ljus på huvudet så att hon kunde se i mörkret. Här har vi inslagen av fest och frambringande av ljus.


Den andra myten talar om Lussi, en kvinnlig demon som skulle resa jorden runt under de längsta nätterna och jaga efter misskötande barn. Hon skulle komma genom skorstenen och ta bort dem. Om förberedelserna för julen inte var klara i tid skulle hon straffa alla i hushållet. Hennes följe var fullt av troll och andra onda varelser.


Det som återstår idag är processionen av flickor klädda i vitt, ledda av en som representerar Lucia med en krona av elektriska ljus och åtföljda av pojkar ofta klädda som tomtar eller pepparkaksgubbar. De sjunger luciasången medan de håller i ljus och ofta ger bort godis. Generellt sett ses det som en stor ära att bli utvald som Lucia. Förr var det till och med en tävling för att välja ut en nationell Lucia i Stockholm. Skolor och regioner i dag föredrar att använda snarare en lottning för urval än att utsätta unga flickor för offentlig granskning.


Som det är tradition med allt svenskt firande så har vi även den dagen speciella bakverk att njuta av: saffransbullar – lussekatter, pepparkakor och glögg. Här är några av våra produkter som kan hjälpa till att servera alla dessa delikatesser.


Floral Kashi fat


Perfekt för servering av nybakade lussekatter.


https://svadia.se/products/floral-kashi-fat


Burflower glasunderlägg


Ideal för att skydda ytorna från muggar fyllda med varm glögg.


https://svadia.se/products/burflower-glasunderlagg

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.