Early signs of Spring in Sweden

Tidiga vårtecken i Sverige

Oavsett hur lång vintern är, kommer våren säkert att följa.


Vårsäsongen är inkarnationen av livets ande – nya starter och återuppväckt hopp. Medan vädret ändrar karaktär börjar blommorna blomstra och en lätt vårvind för bort vinterdunklet. Med solens sakta stigande styrka smälter vinterns sista snöhög och ger vika för den vackra vårsäsongen.


För att markera denna efterlängtade förändring är vårsäsongen fylld med aktiviteter och firanden. Ett populärt sätt för människor att samlas är karnevaler och i mars håller Stockholm den största brasilianska inomhus-karnevalen i hela Skandinavien – Stockholm Carnival. I år kommer 1500 fans av samba, salsa, reggae samt afrobeat dansa loss på fyra dansgolv, samtidigt som 100 musiker uppträder och tio DJs spelar på Bar Brasil vilket är en populär plats i södra Stockholm.


Mat är ett annat sätt att föra samman människor. Det sägs att ingen kan göra godare våfflor än svenskar och det är därför vi firar våffeldagen varje år den 25 mars. Det startade som en religiös helgdag kallad vårfrudagen som långsamt omvandlades till en dag där vi firade våfflor. Hur kom det sig? Eftersom vårfrudagen liknar ordet våffla blev det populärt att äta våfflor för att fira denna dag.

Plate of heart shaped waffles with blueberries on a floral tablecloth


Även internationellt symboliserar våren glädje och fröjd. De Förenta nationerna har valt att markera den 20 mars som Internationella glädjedagen. Målet är att uppmärksamma världens befolkning om hur viktigt glädje är i våra liv. Under 2015 lanserade de Förenta nationerna 17 globala mål för hållbar utveckling för att göra människors liv lyckligare. Dess syfte är att utrota fattigdom, minska ojämlikheter och skydda vår planet. Förutom denna dag finns det även dagar såsom World Wildlife Day som firas den 3 mars, World Forestry Day som firas den 21 mars och World Water Day vilket uppmärksammas den 22 mars, som markerar vårens betydelse och behovet av handling när det kommer till lindring av klimatförändringar.


Vårsäsongen är en humörhöjare och efter den dystra vintern är solljus det bästa botemedlet. Forskare har bevisat att solljus ökar produktionen av serotonin i hjärnan vilket gör människor gladare. Solljus minskar också mängden melatonin i kroppen under dagen, men ökar sedan mängden under natten så att du får en bättre sömn. Det är därför våren är det perfekta tillfället att glömma gamla rädslor och bekymmer och omfamna en ny början. Oavsett om det handlar om nya insatser som behövs inom ditt yrke eller att ditt personliga liv ska utvärderas så är våren den perfekta startpunkten.


Så öppna dina dörrar och fönster och låt frisk luft flyga in!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.