Även om människor i Sverige har firat sin svenskhet i decennier, fastställdes den 6 juni som helgdagen officiellt först 2005. Skälen till detta specifika datum är trefaldiga. År 1916, efter unionsupplösningen med Norge, beslutades det att fira svenska flaggans dag den 6 juni för att hedra valet av Gustav Vasa till kung 1523 precis den dagen. Det valet sågs som grunden för att Sverige skulle bli självständigt från det danska styret under Kalmarunionen. Naturligtvis, på grund av förändringen från den julianska till den gregorianska kalendern, var det faktiskt den 16 juni 1523, men om vi tillägger att nästan 300 år senare, 1809, undertecknades en ny konstitution den 6 juni, datumet blir ett självklart val.
Allt i Sverige den dagen är förstås dekorerat med blått och gult, flaggans färger. Det var en enkel adoption av vapenskölden, som går tillbaka till 1300-talet och visar tre gyllene kronor på ett blått fält.
Det bästa stället att fira nationaldagen är förmodligen Skansen i Stockholm där du har chans att se kungen och drottningen. Den första som föreslog friluftsmuseet som centrum för firandet den 6 juni var faktiskt dess grundare, Artur Hazelius, redan 1893. Det finns också få nyare traditioner som lagts till festligheterna. En av dem är en öppen inbjudan för människor att besöka vissa delar av Stockholms slott utan de vanliga inträdesavgifterna. En annan tradition är att anordna en ceremoni i stadshus runt om i Sverige för att nya svenska medborgare ska få sina officiella dokument.
Sammantaget är det en dag för en picknick i parken, en parad i stan, en promenad i naturen eller för att se kungligheter i huvudstaden.
Om du har en vän som nyligen har blivit svensk medborgare kan du ge dem detta malakitarmband som representerar positiv förändring:
Om du underhåller gäster den dagen kan du servera bakverk på vår Bloom Boat Oval bricka eller brygga te med vår tesil: