Black tribal figures of three people and two animals, on a pink, red, green and blue background.

Stamkonstens olika stilar

Historien om indisk stamkonst går tillbaka tusentals år. Det var ett sätt för stammarna att dekorera väggarna i sina lerhus med scener från sitt dagliga liv och ritualer – Det som började som ett sätt att måla väggar är nu en berömd konstform som inkluderar målningar, smycken, redskap och inredningsartiklar. Denna artikel diskuterar tre olika stamkonstformer som är kända för sina intrikata mönster och motiv. Ta en titt nedan!

 

Warli

Denna konststil har sitt namn från Warli-stammen, en av de största stamgrupperna i Indien. Även om konstformen har funnits i århundraden kom den först att erkännas officiellt på 1970-talet. 

Generellt har Warli-målningar vita figurer på en svart yta; den starka kontrasten mellan de två färgerna gör att motiven blir skarpa. Samtidigt som det svartvita färgschemat är vanligast, har konstnärer också provat andra kombinationer såsom vita figurer på rödockra. Warli-konst avbildar vanligtvis människor, djur och naturmotiv i geometriska former, till exempel två trianglar sammanfogade vid spetspunkterna som visar en människokropp. Hantverkarna målar dessa figurer i en vinkel när de vill illustrera rörelse. Fascinerande, eller hur?

 Tarpa-dansen är också ett återkommande motiv som är en spännande aspekt av Warli-konst. Män och kvinnor förs samman, håller händer och rör sig i en cirkel runt Tarpa-spelaren. Dansarnas cirkel representerar livets cirkel!

Ursprungligen använde konstnärer rismjölspasta, tuggade bambustänger, lera, kol och en blandning av gummi och vatten för att göra dessa målningar. Numera innehåller Warli-konsten även handmålad keramik där man experimenterar med naturlig minerallera.

Utforska vår Wonderful Warli kollektion eller kolla in Tribal Pop 

Collage of yellow tribal plate and multi-coloured decorative bottles on light backgrounds  

Saura

Ofta blandas denna still ihop med Warli, men denna konstform kommer från Saura-stammen som bor i den indiska djungeln i Odisha, Madhya Pradesh, Jharkhand och Maharashtra. Deras konst skildrar naturen i all sin storhet och visar det vackra bandet mellan människor och natur genom en symbol som kallas "Livets träd." Man kan lätt upptäcka "Livets träd" i Saura-konst, den har långa grenar som ofta skyddar olika djur.

Saura-målningar, kända som "ikons", har också ett religiöst värde. Stamgruppen gjorde dem först tillägnat sin gud Idital, med hjälp av naturliga färger som härrör från växter som sisal, blommor, örter och neem.

Även om Saura-konst liknar Warli, finns det några viktiga skillnader: Båda har geometriska former, men de i Saura är större och längre. Dessutom använder stamgruppen en "fisknätsmetod”. Det är en målningsstil som börjar med att göra kanter för att gradvis börja måla in på duken. Den stora skillnaden gäller dock de mänskliga figurerna, där Saura inte gör skillnad på illustrationer av  manliga och kvinnliga karaktärer.

Bläddra igenom vår charmiga Mystical Tribal Wall Art kollektion för att tillföra lite mystik till dina väggar. Eller välj livfulla handmålade bordsdukar inspirerade av Saura-stilen från vårt utbud från Tribal Mandalas kollektionen. 

 Collage of red and blue tribal painting and turquoise coaster with Mandala design on a light background

 

Dhokra

Denna konstform har sitt ursprung i den nomadiska stammen Dhokra Damar i Indien. Medan sedvanan inledningsvis började i Bengal, har den nu spridit sig till de närliggande staterna Odisha, Telangana, Jharkhand och Chattisgarh. Dhokra spårar sina rötter till Indus Valley-civilisationen och håller snabbt på att bli ett must-have hantverk för heminredning.

Dhokra är en stamkonst där konstnärer använder tekniken ‘förlorad vaxgjutning’ för att återanvända gamla mässings- och kopparredskap. De gjuter de två metallerna till intrikata figurer som berättar historier om livet på landsbygden. Metallskulpturerna skildrar även religiösa motiv och ger en nära inblick i stammarnas liv. Om detta låter intressant, kolla in vår kollektion Timeless Tribal Treasures!

Det som skiljer Dhokra från andra konstformer i regionen är användningen av vridna mässingstrådar som är gjutna i mycket detaljerade, lättigenkända former. Medan metallfigurerna är populära, är det inte många som vet att Dhokra-stilen också har gjort genomslag bland smycken. Hantverkare använder sig av material som ved, lera, vax och harts för att ge en organisk touch till de annars metalliska bitarna.

Eftersom äkta Dhokra är svårt att få tag på samarbetar vi med hantverkare för att skapa ett exklusivt smyckesutbud med titeln Gleaming Drops of Dhokra. Dessa skönheter är en blandning av snidade antika mönster med en modern twist, de perfekta accessoarerna för att krydda vilken garderob som helst!

Collage of a golden fish figurine and a golden disc pendant on a black string with golden beads

 

Warli, Saura och Dhokra är tre unika stilar av indisk stamkonst. De har utvecklats genom åren och fångat våra hjärtan. Vi hoppas att du gillar alla dessa vackra konstformer som finns på vår webbplats.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.