Easter – Tales, Traditions and Treats!

Påsk – Sagor, traditioner och godis!

Påsken är en tid då vänner och familjer träffas och firar olika traditioner. Liksom julen, har påsken samlat på sig många traditioner som mestadels härrör från folkliga seder med vissa variationer, och firas med mycket entusiasm över hela världen.


De mycket populära målade och dekorerade påskäggen spårar sin historia tillbaka till 1200-talet. Det sägs att kyrkan förbjöd att äta ägg under “Stilla veckan”, men hönorna fortsatte att lägga dem trots kyrkans order. Tanken på att speciellt identifiera dem som "Stilla veckan"-ägg ledde till deras dekoration. Därmed blev själva ägget en symbol för uppståndelsen. Precis som Jesus reste sig ur graven, symboliserar ägget nytt liv som träder fram ur äggskalet.


Förutom påskäggen finns också seden att förknippa en hare eller kanin med påsken. Den har sina rötter i de protestantiska områdena över hela Europa sedan 1600-talet och fick stor popularitet runt 1800-talet. Påskharen sägs lägga äggen såväl som dekorera och gömma dem. Enligt folklore gömmer påskharen korgar med färgade ägg, leksaker och godis på påskmorgonen. Att jaga efter dessa chokladpåskägg är verkligen något av det roligaste med påsken om man frågar barnen!

Collage of a white bunny peeking out of a light purple circle and pastel coloured easter eggs in a tin and on a table


Utöver sådana roliga seder, spelar mat också en avgörande roll under familjeträffar. Medan klassiska rätter som lammstek, färgade kokta ägg och gubbröra har sin plats i påskbuffén och tilltalar den traditionella smaken bättre, har vissa livsmedel fått sin egen betydelse som påsksymboler i modern tid. Chokladägg, bunny cupcakes och veganska anpassningar av gamla klassiker hyllas som publikfavoriter bland tonåringar och unga vuxna. Påskens varierande och ständigt föränderliga seder fyller oss med en festlig, högtidlig anda, och det faktum att den faller i den föryngrande vårsäsongen, lägger till ytterligare ett lager till denna från början religiösa hyllning av liv och återfödelse.


Nu önskar vi dig en Glad Påsk. Må du fira livets otaliga färger och gåvor tillsammans med dina nära och kära och massor av god mat och läckra chokladbitar!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.