A river in the foreground with high green grass in the middle ground and a misty green forest in the background

Naturens guld

Vi älskar alla att köpa och ta emot presenter, och i den processen gör vi många olika val, från vad vi ska köpa, till var vi ska köpa det och hur vi ska presentera presenten på ett meningsfullt sätt.

 

I dag är vi mer miljömedvetna och i stället för att välja vanligt omslagspapper väljer vi kanske ett mer hållbart sätt att slå in presenter såsom en låda eller presentpåse. En extra bonus utöver att det är bättre för miljön är att du inte behöver slå in någonting, bara lägg i presenten så ser det supersnyggt ut. Och glöm inte att du kan återanvända både påsar och lådor!
Om du vill gå all-in, varför inte välja en produkt gjord av Sabai gräs? Detta är mycket miljövänliga produkter med stor hållbarhet, och inga träd huggs ner i processen!
 

Sabai gräs

Sabai gräs dyker upp efter monsunsäsongen och används för att skapa fantastiska hållbara produkter såsom bordsunderlägg, glasunderlägg, lådor och väggdekorationer. Växten finns i Orissa-distriktet i byarna Jagatasinghpur och Kendrapada, där den växer vid floderna och blir cirka 180 cm. Gräset samlas in av byns kvinnor och när det är skördat delas det i två jämna strängar och får sedan torka. Efter torkning, som vanligtvis tar cirka 20–25 dagar, ändrar det färg från ljusgrönt till mildgult och senare till gyllengult. Naturliga färgämnen används för att ge dem vackra färger som magenta, lila och grönt.

Många väljer att använda produkter av Sabai gräs eftersom man har börjat inse skönheten i dessa miljövänliga och biologiskt nedbrytbara produkter, ett val som också bidrar till att minska användningen av plast. Det finns en större efterfrågan på dessa handgjorda föremål, inte bara på de lokala marknaderna utan även internationellt. 
Collage of light colored sabai grass products
Lådor gjorda av Sabai gräs är bra alternativ till presentpapper eller kartonger, som är mer påfrestande för miljön. När presenten har öppnats kan mottagaren använda dessa hållbara lådor som snygga förvaringsalternativ eller helt enkelt som prydnadsföremål för sitt hem.

Med en mängd olika användningsområden och en ökande efterfrågan på Sabai gräs-produkter finns det cirka 2000 kvinnor i Odisha i Indien som är involverade i denna växande hantverksindustri. Det har gjort dem självständiga, självsäkra och tillhandahållit en pålitlig inkomstkälla för deras familjer.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.