International Women’s Day 2023

Den internationella kvinnodagen

Låt oss börja med en kort historielektion. Dagen har firats i över 100 år, för första gången organiserad av Socialist Party of America i New York City i slutet av februari 1909. 1911 Europa följde efter när den tyska aktivisten Clara Zetkin föreslog det vid den internationella socialistkongressen. Över en miljon människor deltog i marscher i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz. Före och under kriget fortsatte kvinnor att protestera mot det och för freden. Det överenskomna årliga datumet som valdes var den 8 mars. 1917, även i Ryssland genomförde kvinnor en strejk i protest mot matbrist och fruktansvärda levnadsförhållanden som följdes av tsarens abdikation några dagar senare. Dagen har dock inte erkänts officiellt av FN förrän 1975 och 1977 utropades den av generalförsamlingen som en dag för kvinnors rättigheter och internationell fred.

Årets firande har temat DigitALL: Innovation och teknologi för jämställdhet. Det gäller empowerment för kvinnor och flickor överallt genom tillgång och utbildning inom den digitala världen. Evenemanget syftar till att utforska hur den digitala könsgapet påverkar sociala och ekonomiska ojämlikheter. En del av problemet är också digitalt våld som personligen upplevs av 38 % av kvinnorna i 51 länder där en specifik studie genomfördes. En annan viktig fråga är deltagandet på den digitala marknaden, där män för närvarande är majoriteten på arbetsplatsen såväl som i digital utbildning. Så det kan kännas som att kvinnor är kvarglömda.

Bortsett från den stora evenemangen och konferensen är det bra att komma ihåg den dagen, och inte bara den dagen, att många kvinnor fortfarande lever under underprivilegierade förhållanden och inte har några medel att bestämma över sitt öde. Och även i länder där viss jämställdhet är garanterad får kvinnor fortfarande inte fatta beslut om sina egna kroppar. Suffragetternas hårda arbete från början av 1900-talets kan inte glömmas bort och måste fortsätta.

Svadia erbjuder därför handgjorda produkter som stödjer empowerment av kvinnor och hyllar drottningar från indisk historia:

 • Tikuli glasunderlägg
https://svadia.se/products/tikuli-glasunderlagg
 • Tribal Gal glasunderlägg
https://svadia.se/products/tribal-gal-glasunderlagg
 • Drama Queen glasunderlägg
  https://svadia.se/products/drama-queen-coasters
  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.