Halloween – the European version

Halloween – den europeiska versionen

De flesta av oss känner till historien om hur Halloween kom till och om dess keltiskaursprung. Det blev en sådan fast del av den västerländska popkulturen att vi precis när oktober börjar varje höst förväntar oss skräck-godisar i butiker och skräckfilmer på biograferna. Det är fascinerande hur de traditionerna har lämnat Europa för över ett sekel sedan och i sina muterade versioner kom tillbaka med hjälp av vågen av det amerikanska inflytandet.

Samhain festen är en del av den keltiska traditionen som har spridit sig mot västen dock i början inte lika mycket över det kontinentala Europa. Det mesta av det som idag är EU, har inte hört talas om Halloween förrän 1990-talet. Den har inte anpassats helt i sin rena amerikanska form här. De flesta länder som är rotade i de kristna traditionerna firar fortfarande den 1 november som Allhelgonadagen, vilket för många innebär att tillbringa lite lugnare tid med familjen och besöka kyrkogårdar för att tända ljus på sina nära och käras gravar. I Sverige är det faktiskt den första lördag i november då man firas Alla helgons dag.

Vissa familjer kanske utövar en form av ”bus eller godis” (trick-or-treating); men folk brukar ordna det mellan vänner i förväg och bara besöka varandra. Ingen behöver vara orolig för att höra en knackning på dörren och se en grupp barn som vill ha godis. Det som har anpassats, främst bland barn och ungdomar, är utklädningen, även om det i vissa länder har funnits en motsvarighet till den där roliga aktiviteten en annan dag – i slutet av karnevalen, strax före askonsdagen.

Ändå finns det några komponenter till denna fest som vi helhjärtat har anammat och de är här för att stanna. Halloween har väckt en kärlek för godis och pumpa utskärning. Bagerier tävlar nu om vem som kan baka en tårta som bättre representerar Samhains anda: spöken, andar, vampyrer, varulvar, zombies och andra nattens varelser. Vissa tar utskärning till nästa nivå och skapar små konstverk med sina pumpor. Och vissa människor älskar att krypa ihop på soffan för att titta på skräckfilmer, oavsett om de tillhör kategori A eller B. Alla uråldriga
helgdagar som kommer att ge underhållning och lite skratt i våra liv är välkomna.

Om du vill piffa upp dina höstdagar och göra mysiga kvällar med familjen ännu mysigare så har vi några produkter som kan hjälpa till med det:

  • Truly Tussar: vackra sjalar att slå in under de blåsiga dagarna

  • Fatkollektionen Wonderful Warli kommer att passa perfekt på ditt bord med alla andra höstdekorationer

  • Vår Mesmerizing Mashru kollektion av kuddfodral kommer att lägga till några livfulla färger till din inredning:

  • Indian Queen bricka är den perfekta produkten för att hjälpa servera med stil dina gäster te och kaffe:
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.