Collage of three pictures brass fish figurine, Dhokra necklace  and the lady in blue clothes holding a Dhokra necklace with a green plant in the background.

Dhokra – En indisk konstform som har överlevt århundraden

Medan de flesta av oss fortsätter med våra hektiska liv, har stamsamhällen i århundraden levt i samexistens med Moder Natur. Här får du historien om Dhokra, en forntida konstform med fokus på balans mellan människor och naturen, ett hållbart hantverk.

Långt bort från städernas buller och jäkt finns hundratals stamssamfund nästlade över hela Indiens karta. Några av dessa samhällen tros vara ättlingar till de tidigaste invånarna på subkontinenten och har kvarhållit sina kulturer, folklore och livsstilar genom generationer. En av dessa stammar är den nomadiska stammen Dhokra Damar, som har gett namn till den berömda Dhokra-konsttraditionen.

Vad är Dhokra och vad gör det unikt?

Dhokra-metallkonstformen kan spåras till Harappan-civilisationen för över 4000 år sedan. Man använder den traditionella förlorade vaxgjutningstekniken, vilket är en intressant process där man kombinerar koppar och dess legeringar, främst mässing, till former som illustrerar olika aspekter av stamlivet.

Ursprungligen från Bengal, finns nu denna metod även i de indiska delstaterna Odisha, West Bengal, Jharkhand, Chhattisgarh och Telangana. Småskaliga hantverkare från dessa delstater återanvänder ofta gamla mässingsredskap som de smälter, formar och snider till invecklade mönster och figurer. Eftersom konstformen förlitar sig mycket på att återanvända gamla metallföremål och göra dem till hantverk, är det till stor del en hållbar praxis.

Dhokra i modern tid

Den dansande flickan från Mohenjodaro, gjord i Dhokra-stil, anses vara ett av de definierande konstverken från forntida Indien. Konstformen har sedan dess överlevt och blomstrat till en värdefull konsttradition. Dhokra handlar inte bara om att skapa inredningsprodukter som tillför en ny dimension till din interiör, utan även om historieberättande!

Scenerna som illustreras av Dhokra-hantverkarna utforskar livet i skogen, där mänskligheten samexisterar fredligt med sin omgivning, liksom kulturella sedvanor i vardagen och traditioner i byn. Dhokra-hantverket består ofta av invecklade snidade former av djur och stamfolk som deltar i festivaler eller ger en inblick i stammens vardag. Denna konstform förevigar den naturliga enkelheten i stammens sedvanor och berikar vardagen med glimtar från djurriket samtidigt som den tillför kulturell betydelse även till de små sysslorna.

Förvärva en utsökt konstform

Det kan vara svårt att hitta autentiska, handgjorda Dhokra-produkter på den europeiska marknaden, men vi samarbetar med lokala hantverkare i Indien för att erbjuda dig två utsökta kollektioner, Gleaming Drops of Dhokra och Timeless Tribal Treasures som innehåller smycken och showpieces som är vackra minnen av en älskad konstform. Ansvarsfullt framställda och producerade, dessa kollektioner är fascinerande exempel på hur hållbar konst kan se ut!

Med ett brett utbud av halsband att välja mellan tillför Gleaming Drops of Dhokra kollektionen en lyxig glimt av guld som passar briljant med den moderna kvinnans minimalistiska garderob. Varje verk är helt och hållet handgjort, en produkt av våra duktiga hantverkares önskan om att hålla konstformen vid liv, samtidigt som smyckena dekorerar och firar kvinnor världen över.

Den andra kollektionen i denna metallkonstform är Timeless Tribal Treasures, som noggrant kurerats i samarbete med våra hantverkare. Kärleksfullt berättade historier och anekdoter från folksagor bringar viktiga karaktärer och element till liv i den här kollektionen, där du ser en glimt av privata ögonblick och djur som spelar en nyckelroll i den indiska miljön och folksagorna, förevigade i metall.

Bläddra bland våra kollektioner här!

                                                                           

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.