A table setting featuring four plates with bowls on top in brown and yellow color with tribal art and cutlery on the sides, placed on a white cloth with pumpkins, dried flowers and napkins in a holder.

Det är Halloween!

Halloween, som är känd för sin maskeradklädsel och trick-or-treat, firas den 31 oktober i många länder, inklusive USA, Kanada, Irland, Mexiko och Sverige.

Traditionen går tillbaka till 700-talet när påven Gregorius III deklamerade 1 november till nyår – en tid för att hedra alla hallows eller hallowmas vilket betyder en helig person eller ett helgon. Det kom att bli en dag av firande och fick namnet Alla Helgons dag eller All Hallows ’Day. 31 oktober blev då Halloween, från början kallad All Hallows ’Eve.

Det var ursprungligen en del av den keltiska andliga festivalen i Samhain där folk klädde ut sig, tände bål, firade skörden och förberedde sig för början av de mörka vinterdagarna som ansågs vara en symbol för döden. Kelterna, som bodde i Irland, England och norra Frankrike, trodde att väggen mellan människovärlden och andevärlden var som tunnast under denna tid. De var övertygade om att andarna från den andra världen skadade grödor och orsakade problem och därför skulle blidkas med högtider, festligheter och djuroffer.

Vintrarna var extremt hårda för kelterna med mindre dagsljus och sinande matförråd. Runt tiden för Halloween var man också orolig för att andarna skulle komma in i hemmet och skada egendom. Därför föddes en traditionen att klä ut sig och bära masker för att lura andarna att tro att man var en medande.

Collage of halloween images: Child witch in black, tray with pumpkin and latte, sign with trick or treat

När européerna emigrerade till Amerika föddes en ny version av Halloween som blev den Halloween som sedan populariserades av popkulturen. Att gå från hem till hem för mat eller pengar, utklädsel, matspecialiteter och berättelser om de döda blev en tradition. Från och med då fick Halloween en mer festlig atmosfär och blev en högtid fokuserad på gemenskap.

En ikonisk symbol för Halloween är skurna pumpor, känt som Jack O'Lanterns, en tradition som började med en irländsk myt. Enligt berättelsen kunde en man vid namn Stingy Jack inte få plats i varken himlen eller helvetet, så han vandrade runt jorden. Folk fruktade hans vandrande själ, så de högg skrämmande ansikten i rovor för att skrämma honom. Rovorna ersattes senare med pumpor när de irländska invandrarna flyttade till USA eftersom pumpor var lättillgängliga.

Även om Halloween traditionen har förändrats och utvecklats genom århundradena har högtiden fortfarande sina rötter i den ursprungliga keltiska folkloren. Så låt oss hålla firandet igång – Ta på er maskerna och klä ut er denna Halloween!

                                                                       

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.