The four weeks of advent

De fyra adventsveckorna

Vi har vant oss vid att koppla samman december med julshopping, julsånger, företagsfester etc. Alla är ganska moderna uppfinningar. Det finns dock en tradition som sägs ha startat på 500-talet: adventet. Från det latinska ordet adventus som betyder "kommande" eller "ankomst". I början skulle veckorna av fasta och eftertanke vara en förberedelse för Kristi andra ankomst följt av domedagen. Men på grund av dess moderna relation till jul tror många att det som firas är Jesu födelse.

I den västerländska kristna traditionen börjar adventet den 4:e söndagen fram till jul, vilket vanligtvis är mellan 27 november och 3 december. I mycket religiösa hushåll är alla festligheter eller dans strängt förbjudna under adventet. Det är dags för fasta och reflektion.

För de flesta av oss förknippas advent med kransen och kalendern, båda 1800-talets lutherska uppfinningar. Kransen, som vi känner den idag, brukade ha ett litet ljus för varje dag fram till jul. Idag har vi fyra ljus som är tänkta att tändas på var och en av adventssöndagarna och, beroende på tradition, representerar de hopp, tro, glädje och frid.

Allas favorit, kalendern, har normalt en skildring av krubban, Sankt Nikolaus eller vintervädret. De 24 fönstren räknar ner dagarna till julafton och varje fönster döljer en liten gåva – nuförtiden förväntar vi oss oftast goda chokladgodis. Vissa människor gillar att förbereda dessa kalendrar för hand som en överraskning för sina nära och kära.

I de skandinaviska länderna kan vi hitta en lite ovanlig version av kalendern. Sedan början av 60-talet har tv-sändare varje dag under adventet tillhandahållit produktioner antingen för barn, vuxna eller båda. Här i Sverige blir det 2022 en serie Kronprinsen som försvann.

Om du skulle vilja tillbringa adventssöndagarna med dina närmaste har vi några förslag på hur du kan göra den tiden ännu mer speciell.

Square Mango bricka

Du kan placera din adventkrans med fyra ljus på denna bricka och visa upp den på matbordet.

https://svadia.se/products/square-mango-tray

Mughal Motif ljushållare i täljsten

För att skapa ett mysigt utrymme för meditation och reflektion, varför inte använda ljusstaken som skapar vackra mönster av ljus och skugga på dina väggar.

https://svadia.se/products/mughal-motif-aromalampa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.